fbpx Skip to content

Preu de l´Ametlla



Com a empresa de torrons, un de les despeses més importants és la matèria primera per a elaboració dels nostres productes. Tant els torrons com el massapà o les coques tenen com a component principal l’ametlla, encara que cadascuna d’elles sol utilitzar un tipus d’ametlla diferent.

Però, totes les ametlles valen per a fer torró? Puc triar les ametlles més barates per a fer qualsevol torró amb qualsevol recepta? La resposta és NO. Cada tipus d’ametlla té les seves característiques, del món que el preu de l’ametlla varia segons les varietats i segons la collita, l’any de recollida, etc.

Les varietats d’ametlla més conegudes són la marcona (la que més s’usa per al torró bo), la llargueta, la comuna, ram, etc. Últimament existeix una varietat de floració més tardana que s’està començant a usar més. És l’ametlla varietat Guara. En els últims anys també s’està utilitzant molt l’ametlla ecològica que, en el nostre cas, la usem per a fabricar els nostres torrons ecològics tous i duros, estant certificats pel Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana.

A continuació tenim un exemple d’una llotja, amb els preus mes a mes o setmana a setmana:

Preu de l´Ametlla

Quant val l’ametlla en 2019?

Curiosament, hi ha anys en què les ametlles americanes que abans eren més barates, puja el seu preu, mentre que varietats autòctones, més difícils d’aconseguir, s’abarateixen. Així que el preu d’ametlla depèn de moltíssims factors, alguns incontrolables, com és el clima que hi ha hagut l’any anterior.

Podem veure alguns exemples de marcona o comuna, on els preus poden arribar a incrementar-se en un mes en un 5%.

Si ens fixem en els preus d’altres anys, com 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017, tenim les següents cotitzacions:

06/02/2017 – 8,70€
19/12/2016 – 8,60€
25/05/2015 – 8,90€
14/10/2013 – 8,30€
02/09/2013 – 7,50€
08/07/2013 – 6,70€


Llotges que marquen el preu de l’ametlla


A continuació t’indiquem algunes de les llotges on pots consultar el preu actualitzat de l’ametlla. Cal tenir en compte que no solen ser preus finals, és a dir, amb l’ametlla pelada sinó amb pela.

Llotja Nacional d’Ametlla de Mercamurcia.
Llotja de Reus (se sol prendre com a referència)
Llotja de Tortosa
Llotja d’Albacete
En el següent enllaç pots veure alguns dels canvis de preus que ha anat sofrint el sector durant diversos anys. Veure link.

Vídeo sobre els diferents tipus d’ametlla


Abans de continuar comentant el preu les diferents varietats d’ametlles, et deixem un vídeo en el qual gravem l’experiència d’un agricultor, qui ens parla també de l’ametlla varietat Pestanya.

Encara que els tipus d’ametlla els tenim definits en el següent enllaç, et recordem alguna de les característiques d’algunes d’elles.

L’Ametlla Comuna


L’Ametlla Comuna, també coneguda com a ametlla nacional, és una ametlla de qualitat alta. Té un sabor dolç i s’utilitza molt en pastisseria. Té alt contingut d’àcid oleic i vitamina E. Se sol consumir crua o torrada també.

Preu de l´Ametlla

comuna

L’ametlla Largueta


L’Ametlla Largueta és una ametlla fina i allargada, amb una trenqués més gran que la resta de les ametlles en general, un sabor més neutre, sense toc dolç. Es considera una de les millors ametlles per a garrapinyar. Es conrea sobretot a Espanya.

Preu de l´Ametlla

ametlla largueta

L’ametla marcona

L’Ametla marcona és considerada l’ametlla de millor qualitat de totes les varietats existent i serà en la qual ens centrarem en aquest article. És una ametlla menys allargada i més rodona que la resta. El seu sabor és considerat el més exquisit. Dins d’Espanya el seu cultiu prové sobretot d’Alacant. És la joia de la corona per a fer torró.

Preu de l´Ametlla

marcona
Si és ametlla ecològica marcona, estarà certificada pel CAECV :

Preu de l´Ametlla

Logo Caecv

Algunes dades sobre la producció del torró i el consum d’ametlles


L’any 2013 es van gastar 270 milions d’euros en torró, per la qual cosa es consumeix una quantitat molt alta d‘ametlla. Això ha fet que aquest sector hagi cridat l’atenció de molts. El negoci de l’ametlla supera en rendibilitat al de la taronja inclusivament. Es tracta d’uns 1000 euros per hectàrea, enfront de 600 euros per hectàrea. (Dades del 08/04/2016).

Però cal tenir en compte que s’està començant a canviar un hàbit de consum en el món del torró. Tradicionalment el torró sempre ha estat un producte estacionari, en consumir-se només durant l’època de nadal. De l’any 2015 al 2016, s’ha augment un 25% les exportacions d’aquest dolç. A més augmenta el consum fora de temporada d’aquest dolç. Tot això significa que el torró mostra una tendència al consum no estacionari.

Tota aquesta situació ha generat el que el president de Cooperatives Agro-Alimentàries de la Comunitat Valenciana ha denominat el boom internacional i nacional que existeix en la demanda d’ametlla. Cita a més del propi consum espanyol, als Estats Units, la Xina i l’Índia com a nous consumidors en potència.

Conseqüències dels canvis de preu en l’ametlla


L’augment de la demanda al llarg del temps, i el canvi de consum del torró han fet que en els últims anys el preu de l‘ametlla pugi i baixi, fins i tot de manera dràstica. Hem passat d’una ametlla que se situava en 3 euros el quilo a una ametlla que ha arribat a estar fins a 10 euros el quilo, per a baixar a 7 euros. Sens dubte uns canvis de preu molt alts.

Una altra conseqüència és la pujada de preu dels productes amb ingredients que incloguin l’ametlla, de nou parlem del sector del torró. Els torroners han vist els seus preus alterats cap amunt a causa de l’increment de la matèria primera. En usar l’ametlla de més qualitat i per tant més cara, veuen el cost dels seus productes més alts.

Les sequeres, els robatoris i més factors com les nits gelades han causat que hi hagi anys en què la producció nacional no és estat molt bona. A vegades, el nombre d’ametlles esperades era major a la qual s’ha obtingut. Però com ja havíem dit aquest sector ha cridat l’atenció, i des de Califòrnia es realitzen grans importacions. De fet l’ametlla de Califòrnia va exportar més de 825 milions en el que va d’any sent Espanya el seu principal destí.

El consum comença augmentar en aquestes dates pel fet que els torroners comencen a obrir les seves fàbriques i a preparar tot el necessari per a la campanya de nadal. Es comença a comprar la matèria primera per a fer totes les mescles, i per tant comença a créixer el consum d’ametlla per part d’aquest sector.

Al final, serà la demanda qui dicti si el preu pugi o baixi una mica, o es mantingui. Però no existeix cap estimació que posi de manifesta una tendència fins a final d’any de baixada de preu.

La demanda puja


Des de fa algun temps els productes basats en ametlla han augmentat, cada vegada es consumeixen més i els torrons per exemple també es compren fora d’època, és a dir no sols en nadal.

Fa alguns anys, el preu de l’ametlla pujava mentre que la demanda del torró a penes el feia. Aquestes tendències van crear l’anomenada crisi del torró on cada vegada costava més la fabricació i molts anys no es venia prou.

El que ha creat al llarg del temps una situació econòmica de bombolla en el món de l’ametlla. que a continuació volem explicar-te. Pel que els següents apartats volem explicar-te quina influència té l’ametlla en el marc econòmic.

Oferta i demanda mundial d’Ametlla


La majoria de l’ametlla es conrea en la zona sud del país encara que a la Comunitat Valenciana també es conreen una quantitat considerable. El consum mundial no sols nacional s’ha disparat. Sobretot als EUA, que és líder en producció estrangera. Pel que en territori nacional veiem que ara mateix existeix un augment de demanda però no un augment tan gran de demanda.

Espanya és incapaç de cobrir si més no la meitat del seu propi consum, més de cent mil tones a l’any. Els agricultors del sector veuen un continu auge d’aquesta fruita seca i veuen una futura promesa en aquest sector. Es pot dir que cada vegada més aquest sector està en alça.

El consumidor està marcant noves tendències. Cada vegada es relaciona més el consum d’aliments amb la salut i la cura. S’ha incrementat la compra de productes com la llet d’ametlla, o fruita seca pròpia per a esportistes. Cada vegada més s’utilitza aquesta fruita seca com a ingredient per a més productes.

Consum de l’ametlla ecològica, regeneratives o de secà
El consum ha augmentat aproximadament un 20% en els últims anys. El que obre la porta a aquest mercat emergent a les importacions. La Unió Europea importa unes cent setanta mil tones, de les quals nosaltres només importem unes quaranta mil tones.

Amb les dades actuals s’estima que el mercat absorbirà tot el creixement de producció que es produeixi en els pròxims anys. Pel que el preu seguirà en alça fins que es trobi el preu d’equilibri.

A causa d’aquest canvi es comencen a prendre mesures des de l’agricultura que posin valor a l’ametlla nacional. Per exemple cada vegada més es produeixen una part d’ametlles ecològiques, regeneratives o de secà.

Quant al sector de torrons hem notat un increment de la demanda dels productes ecològics. Fa uns pocs anys a penes ens demanaven un parell de barres i hem notat com hi ha consumidors que busquen exclusivament aquest tipus de productes.

En el nostre cas usem el tipus d’ametla marcona que és l’ametlla amb major qualitat i per tant té un preu més elevat. Els dolços ecològics també tenen un increment de cost de matèria primera.

El Negoci de l’Ametlla


Volem repassar una mica el negoci de l’ametlla. Actualment com ja hem dit no hi ha suficient oferta per a cobrir tanta demanda, la qual cosa propícia la importació d’ametlla estrangera. Encara que s’han pres algunes mesures per a donar força i valor a l’ametlla nacional.

Per exemple, quant als torrons que és el món que més coneixem tenim el certificat de Denominació d’Origen. El que dóna un valor afegit als productes garantint la seva qualitat d’ingredients i que a més són de productes nacionals i pròxims a la zona de Xixona.

Des de fa uns anys, la sequera de Califòrnia, on es produeix l’ametlla als EUA, ha permès que el preu de l’ametlla espanyola es mantingui alt o baix. Dependrà de la climatologia si aquests preus pujaran o baixaran.

Però no és una novetat per als professionals del sector i és que l’interès per l’ametlla en el sector agrícola porta ja temps. La rendibilitat d’una hectàrea de cítrics ronda els 600€, mentre que l’els ametllers poden arribar a donar gairebé 1200€. Són números mitjans, pot variar per molts factors, però la proporcions és aproximada.

“Ens trobem davant un dels pocs productes agraris que tenen un preu espectacular, enfront de la caiguda continuada de rendibilitat en altres cultiu”, assegura Cantavella, president de la Sectorial de Fruita seca a Espanya.

Bombolla en l’Ametlla


Però no tot és tan bonic en aquest sector ja que malgrat l’increment tan gran del preu i del constant augment de la demanda.

Segons Asaja i la Upa aproximen l’augment en un 20% de la superfície que es dedica al cultiu de l’ametlla. El que traduït en número seria passar de cinc-centes mil hectàrees a sis-centes mil.

Com ja hem dit s’està arribant a preus rècord d’aquesta fruita seca, ajudat per l’augment de la demanda i la sequera de l’EUA

La Upa assegura que el preu de l’ametlla depèn molt de les exportacions i de les importacions. Actualment els EUA no produeix tota la seva capacitat ja que des de fa uns anys no té la climatologia que li ho permet. Sembla que enguany no podrà tampoc.

No obstant això la producció massiva de Califòrnia pot arribar a baixar el preu actual es continua augmentant molt més l’oferta que la demanda.

No existeixen dades oficials que assegurin que existeix una bombolla però sí dades que adverteixen que pot arribar a existir basades en tendències i estimacions.

És important tenir això en compte ja que pot suposar un revés a l’economia ja que molts productes es veuen influïts per aquesta fruita seca. Com hem dit abans cada vegada es realitzen molts més productes amb ametlla. Per exemple, tots els productes relacionats a partir de torrons estan en auge. Com pot ser Mousse de Torró, o Flam de Torró, etc.

Importacions de Califòrnia i altres països


Com hem dit les importacions són un factor clau en el preu de l’ametlla i la seva distribució. Existeixen dos principals importadors que ajuden a satisfer una demanda d’ametlla que Espanya no pot cobrir per si sol. Aquests són: Califòrnia i els Països Asiàtics.

Es tracten de dos tipus de productors totalment diferents: mentre Califòrnia sol portar ametlla de major qualitat i més preu, els Països asiàtics són més dolentes. Els països asiàtics també importen #altre fruita seca com poden ser els pinyons.

Els països asiàtics i en menor mesura Austràlia importen ametlles de menor qualitat que no es compara als estàndards de qualitat de la mitjana de producció espanyola i s’utilitzen per a productes de menor qualitat i menor exigències.

Tipus d’Ametlla més usades en els torrons


En què influeix tot això en el sector torroner? El nostre torró té denominació d’origen de Xixona, la qual cosa és important nomenar ja que un del nostre producte que més es produeix és el torró de Xixona i Alacant. Aquests dos productes estrelles del món de torró en tenir denominació d’origen tenen almenys un 65% d’ametla marcona.

En altres paraules, la major part del nostre torró d’ametlla i de bona qualitat, la qual cosa la situació del preu ametlla és un fet que ens afecta dia a dia. La qualitat del producte torroner, no sols els torrons en si, sinó el massapà, els pans de Cadis, tot està relacionat amb la qualitat de l’ametlla que s’utilitza en la mescla.

Si es vol realitzar un producte d’alta qualitat s’ha d’invertir en matèria primera, la qual cosa amb la situació actual és una despesa cada vegada major.

Com ja hem dit, hem notat uns certs canvis en les tendències de compra dels nostres clients. Veiem com cada dia més gent de fora consumeixen el torró, és una cosa que es comença a internacionalitzar o que per desgràcia hi ha gent emigrant.

Un altre factor que hem notat és que a poc a poc es van fent compres durant tot l’any, encara que és clar que el torró és una cosa que s’embeni especialment al desembre, s’han produït vendes durant l’any. s’arribarà a desestacionalizar el torró?.

I finalment també hem notat el canvi de tendència cap a productes més enfocats al benestar. Per exemple, els productes ecològics han rebut un augment de la demanda enguany. Encara que no hagi estat un augment molt fort sí que podem veure la diferència.

En definitiva, el sector de l’agricultura de l’ametlla, està en auge amb un preu a l’alça, i que cada vegada més augmenta la seva demanda. Per això cada vegada més s’utilitza sòl dedicat a aquesta fruita seca, i malgrat això, no es preveu satisfer la nostra pròpia demanda sense importació d’altres països.

El sector torroner es veu afectat directament ja que el preu ametlla és un cost directe en les despeses de producció, i per tant augmenten els costos totals. L’ús de les ametlles ecològiques també està en alça pel que podem veure a a poc a poc es creen nous hàbits de consum.

Quina és l’ametlla que s’usa per a fer torrons i els dolços de nadal?


És sens dubte la Marcona. A causa del seu sabor superior, aquest tipus d’ametlla garanteix als torrons un sabor molt ric, més que altres tipus d’ametlla i per tant, es converteix en la mena d’ametlla més popular en aquest sector.

Gran part dels torrons, tant el duro, com el tou, com els dolços de massapà estan fets a partir d’Ametla marcona. Per això, el consum d’aquesta ametlla es dispara quan s’acosta la campanya de nadal. Totes les fàbriques comencen a comprar les matèries primeres i encenen les fàbriques.

Preu de l´Ametlla