fbpx Skip to content

Les millors xocolates d’Espanya: marques, tipus i propietats

La xocolata és un dels productes que més agraden a tots els públics, tant a majors com als més petits. El seu consum moderat és un autèntic plaer i cada vegada existeixen més fans del cacau en tots els seus formats.

Tots sabem que el cacau és molt amarg. Moltes xocolates estan carregades d’aromes, sobretot la vainilla. Tot això ho veurem en el present article.

Si bé és cert que a poc a poc estem afegint al nostre catàleg més xocolates artesanes per a enviar-los a domicili en 24h, hem de reconèixer que ens és impossible tenir a la venda totes les varietats disponibles en el mercat. Però encara que no les tinguem, t’hem preparat aquest article que recopila totes les varietats possibles, tant de marques, com a formats, ingredients, etc.

Tendències en el consum de xocolata en 2020

En els últims anys s’ha incrementat el consum d’una gamma més enfocada al benestar tant personal / salut amb xocolates sense sucres, com de la cura del planeta, amb les xocolates ecològiques.

Avui dia també ens agrada molt al personalització, així que també hem notat en la nostra web un augment en la fabricació de xocolates personalitzades, ja sigui amb fotos de sers estimats o logos per a empreses, ja que no tenim comanda mínima.

Marques de Xocolata

A Espanya operen diferents marques de xocolata de diverses parts del món com Bèlgica, Suïssa, Alemanya, França, els Estats Units, etc. Multinacionals com Nestlé, Lindt, Cadbury, Kinder, Milka, Glando, Swiss Army o Ferrero Rocher inunden tot tipus de supermercats amb tot tipus xocolates una miqueta més industrials i en diferents formats. Podem veure ous Kinder, minitabletas i snacks com Twix, Kit Kat, Snickers, M&m’s, Toblerone, Crunch, etc.

Intermon Oxfam també té xocolata de comerç just, així que també és just esmentar-los 😀

A Espanya tenim fabricants de xocolata que no tenen res a envejar a les grans companyies citades anteriorment. És més, moltes d’elles les superen en qualitat malgrat tenir menys màrqueting darrere. Estem parlant d’empreses o marques com Antiu Xixona, Xocolates Valor, Clavileño, Simon Coll, Amatller, Eureka, Trappa, Godiva, Lacasa, Xocoa, etc. Alguns de les xocolates més famoses podrien ser els Lacasitos, els Huesitos (marca comprada per Valor), xocolatines de diferents marques,

La província d’Alacant compta, per exemple, amb les 3 primeres citades i d’altres com a Xocolates Pérez, xocolates Marcos Tonda, xocolates de torrons l’Avi. Això es deu al fet que localitats com Xixona o La Vila Joiosa (la Vila Joiosa) tenen una gran tradició des de fa segles. Algunes d’aquestes empreses han franquiciat botigues, com és el cas d’èxit de Valor i les seves xocolateries. Existeixen franquícies de gelateries Antiu Xixona, però encara que sembli estrany, és una marca que opera una altra empresa que no és Sanchis Mira, sinó Gelats Alacant. D’això parlarem en un altre article.

No hem considerat tampoc incloure en aquest article tots els bombons que coneixem perquè si no se’ns faria molt extens.

Tipus de tauletes de xocolata

No és una tasca fàcil fer una classificació dels tipus de xocolates que existeixen, així que els hem dividit seguint diversos criteris: percentatges de cacau, països de procedència del cacau, colors, toleràncies alimentàries, formats i per ingredients, trobant dels més variats.

Quines són les millors xocolates que pots comprar a Espanya?

No parlarem de quins són els millors, els pitjors. Tampoc entrarem detalladament sobre el preu de les tauletes, sobre si són els més cars o els més barats. Els tenim des de menys d’un euro fins més de 20 euros.

De la mateixa manera, els pesos poden canviar molt segons el fabricant. Des de 100g, 125 grams, 250 grams, 300 grams, 500 grams, etc.

Segons percentatges de cacau

Hem de tenir en compte que a major percentatge de cacau, menys sucres o altres ingredients tindrem. Però, quin percentatge de cacau és el mínim per a considerar-se, per exemple, xocolata negra?

El Reial decret 1055/2003 indica que el mínim de cacau ha de ser el 35% per a ser considerat i etiquetatge com a xocolata. Així que d’aquí per a dalt tenim diferents opcions.

100% cacau, 85% 82% 70% negre, 95%, 53·

Segons el país de procedència del cacau

Tenim llocs més exòtics com El Congo, el d’Hondures, el Brasil i la seva Amazones, l’Equador, Nicaragua, Mèxic,  Veneçuela o fins i tot Islàndia.

I també europeus, procedents de països amb una llarga tradició xocolatera França, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Itàlia, etc. El que molts d’ells no diuen és que alguns els fabriquen a Espanya malgrat posar segell, per exemple, francès.

Segons ingredients

No entrarem en si són xocolates dolces, amargs, àcids, etc. Enumerarem ingredients dels més comuns com l’ametlla o l’avellana o més estranys, com la sal, pebre, etc.

Partim que els ingredients de la xocolata negra són: cacau (generalment una pasta), mantega de cacau i sucre o substitut. A més, segons el fabricant i el procés d’elaboració, s’afegiran tot tipus d’aromes, estabilizants, espesantes, etc.). Ull aquí també amb els olis de palma, amb els processos de refinat i els orígens de les matèries primeres. Així que hi ha una petita mala notícia i és que la xocolata natural, com a tal, és difícil d’aconseguir perquè el cacau en si és molt amarg.

A partir d’aquí, podem distingir diferents creativitats:

  • Xocolata a la taronja, al whisky, trufado.
  • Xocolata cruixent amb arròs inflat.
  • També ho podem trobar amb Gingebre i Pinya ecològica, amb fruits vermells, (Santocildes)
  • Cacau 70% amb oli d’oliva verge extra, o amb llet i cafè 100% Arábica

Segons colors

xocolata negra, blanc (ull perquè sol ser dels més grassos), rosa (molt famós, també conegut com ruby), amb llet

Segons formats

Tenim les tauletes fines o extrafines, els lingots que són més grossos, les coques rodones, les xocolatines o minixocolatas, les gotes de xocolata,  els confits de xocolata també conegudes com chocoperlas, etc.

Cal no oblidar tampoc la xocolata a la tassa o instantani, la xocolata a la pedra, al fondant, i per què no nomenar les xocolates líquides que tant ens han agradat de petits com la Nocilla o la Nutella, que vénen en gots de cristall.

I ja que hem parlat de confits o ametlles banyades de xocolata, també farem esment especial a les panses, avellanes o cacauets banyats de qualsevol mena de xoco blanc, negre o amb llet.

Segons toleràncies i maneres de consum

Evidentment, també hauríem de parlar en una classificació d’aquest estil de les intoleràncies alimentàries o hàbits de consum.

D’aquesta manera tindríem les xocolates ecològiques, les xocolates sense glútens, xocolates sense lactosa, els aptes per a vegans, sense sucres afegits, amb stevia, etc.

Xocolates de la marca Antiu Xixona

El grup Sanchis Mira, situat a Xixona, és possiblement el que més tauletes de xocolata fabrica d’Espanya, entre altres coses, per ser interproveedor de la marca Hisendat de Mercadona.

A la nostra botiga online i en el nostre petit comerç de Xixona podràs comprar les següents varietats:

xocolata ruby antiu xixona, xocolata 85 cacau.

Torró de Xocolata amb llet o pur amb Ametlles

El torró de xocolata amb ametlles potser és un dels torrons més populars que existeixen actualment, la combinació de la xocolata amb l’ametlla cruixent fan una mescla de textura i sabor en la boca amb cada mos.

Però no sols existeixen un tipus de xocolata amb ametlles. Existeix molt, però volem destacar quatre tipus:

Xocolata amb llet amb Ametlles: La xocolata amb llet amb ametlles és el més comú i el que més és compra, sol ser molt popular i la gent sol repetir molt aquest dolç en cada Nadal. Moltes vegades hem tingut comandes de 10 torrons de xocolata de cop. Recomanem molt provar-ho, està deliciós! També disponible sense sucre.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Xocolata pura amb Ametlles: La xocolata pura amb Ametlles, té un sabor semblant a l’amb llet, de fet és la mateixa formular però amb una xocolata pura. Té el sabor del cacau més predominant i és un sabor més fort. Nosaltres preferim un sabor més suau, però més d’algun client no has demanat aquest torró com a favorit.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Torró de xocolata ecològica

Xocolata amb Ametlles Ecològic: Encara que no es digui en el nom, aquest torró de xocolata és pur, i prové de l’agricultura ecològic, igual que l’ametlla que ho compon i la resta dels ingredients. Té un sabor que destaca enfront dels productes estàndard.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Xocolate blanc amb ametlles: El xocolate blanc amb ametlles és un sabor diferent malgrat ser xocolata, el sabor és diferent, és més melós que la resta de xocolates pel que si es busca aquest sabor més suau i dolços és un torró ideal per a provar.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Pralinés de xocolata

Xocolata Cruixent

La xocolata cruixent o conegut popularment xocolata tipus “suchard”, és un torró de xocolata amb arròs inflat en el seu interior. Nosaltres busquem ingredients de màxima qualitat pel que aquest torró té un sabor semblant a les altres xocolates d’aquest tipus, però amb ingredients d’una qualitat superior per a maximitzar el seu sabor.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Xocolata Trufado

La xocolata trufado és un dolç que es diferencia dels altres ja que a diferència del toc cruixent de les xocolates, és una xocolata tova, suau per dins, amb una cobertura de xocolata pura dura, i un sabor intens. Per als amants de la xocolata és sens dubte una opció ideal.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Xocolata al Whisky

És el torró de xocolata que més s’allunya del sabor xocolater tradicional de la resta dels nostres dolços. Té un toc de licor, whisky més concretament. És una manera diferent de gaudir la xocolata amb un sabor fort amb un toc d’origen Irlandès.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Tòfones de xocolata

Tòfones de Xocolata 

Amb un sabor especial i una textura única. Fets amb productes naturals i el més pur sabor del cacau. Petites tòfones de cacau embolicades en un cartó metal·litzat amb una presentació ideal per a regal.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Massapà farcit de Xocolata

També coneguda com a sospirs de xocolata, es tracta de massapà artesà amb un cor de xocolata. Són porcions petites que van embolicades en una bossa de cel·lofana.

Els sospirs és un producte popular durant el nadal, i es fa a mà, és un producte totalment artesanal ja que cal treballar el massapà a mà.

Si vols saber més sobre els sospirs de xocolata de massapà, fes clic aquí.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Et deixem més informació sobre les xocolates com:

  • El seu origen o història
  • Les característiques, propietats i beneficis de la xocolata

Què és la xocolata a la pedra

Propietats de la xocolata, tipus, wikipedia, beneficis, com es fa, característiques

Si és bo abans de dormir, propietats negatives, bo per a la memòria,

Estrès,

Nestle caixa vermella, lindt gotes de xocolata

Receptes

Per a aprimar

international xocolata awards oscars

KW: la millor xocolata negra

Taula Nutricional de la Xocolata

Per cert, aquí tens la taula nutricional dels diferents tipus de xocolata segons l’OCU.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats