Les millors xocolates d’Espanya: marques, tipus i propietats

La xocolata és un dels productes que més agraden a tots els públics, tant a majors com als més petits. El seu consum moderat és un autèntic plaer i cada vegada existeixen més fans del cacau en tots els seus formats.

Tots sabem que el cacau és molt amarg. Moltes xocolates estan carregades d’aromes, sobretot la vainilla. Tot això ho veurem en el present article.

Si bé és cert que a poc a poc estem afegint al nostre catàleg més xocolates artesanes per a enviar-los a domicili en 24h, hem de reconèixer que ens és impossible tenir a la venda totes les varietats disponibles en el mercat. Però encara que no les tinguem, t’hem preparat aquest article que recopila totes les varietats possibles, tant de marques, com a formats, ingredients, etc.

Tendències en el consum de xocolata en 2020

En els últims anys s’ha incrementat el consum d’una gamma més enfocada al benestar tant personal / salut amb xocolates sense sucres, com de la cura del planeta, amb les xocolates ecològiques.

Avui dia també ens agrada molt al personalització, així que també hem notat en la nostra web un augment en la fabricació de xocolates personalitzades, ja sigui amb fotos de sers estimats o logos per a empreses, ja que no tenim comanda mínima.

Marques de Xocolata

A Espanya operen diferents marques de xocolata de diverses parts del món com Bèlgica, Suïssa, Alemanya, França, els Estats Units, etc. Multinacionals com Nestlé, Lindt, Cadbury, Kinder, Milka, Glando, Swiss Army o Ferrero Rocher inunden tot tipus de supermercats amb tot tipus xocolates una miqueta més industrials i en diferents formats. Podem veure ous Kinder, minitabletas i snacks com Twix, Kit Kat, Snickers, M&m’s, Toblerone, Crunch, etc.

Intermon Oxfam també té xocolata de comerç just, així que també és just esmentar-los 😀

A Espanya tenim fabricants de xocolata que no tenen res a envejar a les grans companyies citades anteriorment. És més, moltes d’elles les superen en qualitat malgrat tenir menys màrqueting darrere. Estem parlant d’empreses o marques com Antiu Xixona, Xocolates Valor, Clavileño, Simon Coll, Amatller, Eureka, Trappa, Godiva, Lacasa, Xocoa, etc. Alguns de les xocolates més famoses podrien ser els Lacasitos, els Huesitos (marca comprada per Valor), xocolatines de diferents marques,

La província d’Alacant compta, per exemple, amb les 3 primeres citades i d’altres com a Xocolates Pérez, xocolates Marcos Tonda, xocolates de torrons l’Avi. Això es deu al fet que localitats com Xixona o La Vila Joiosa (la Vila Joiosa) tenen una gran tradició des de fa segles. Algunes d’aquestes empreses han franquiciat botigues, com és el cas d’èxit de Valor i les seves xocolateries. Existeixen franquícies de gelateries Antiu Xixona, però encara que sembli estrany, és una marca que opera una altra empresa que no és Sanchis Mira, sinó Gelats Alacant. D’això parlarem en un altre article.

No hem considerat tampoc incloure en aquest article tots els bombons que coneixem perquè si no se’ns faria molt extens.

Tipus de tauletes de xocolata

No és una tasca fàcil fer una classificació dels tipus de xocolates que existeixen, així que els hem dividit seguint diversos criteris: percentatges de cacau, països de procedència del cacau, colors, toleràncies alimentàries, formats i per ingredients, trobant dels més variats.

Quines són les millors xocolates que pots comprar a Espanya?

No parlarem de quins són els millors, els pitjors. Tampoc entrarem detalladament sobre el preu de les tauletes, sobre si són els més cars o els més barats. Els tenim des de menys d’un euro fins més de 20 euros.

De la mateixa manera, els pesos poden canviar molt segons el fabricant. Des de 100g, 125 grams, 250 grams, 300 grams, 500 grams, etc.

Segons percentatges de cacau

Hem de tenir en compte que a major percentatge de cacau, menys sucres o altres ingredients tindrem. Però, quin percentatge de cacau és el mínim per a considerar-se, per exemple, xocolata negra?

El Reial decret 1055/2003 indica que el mínim de cacau ha de ser el 35% per a ser considerat i etiquetatge com a xocolata. Així que d’aquí per a dalt tenim diferents opcions.

100% cacau, 85% 82% 70% negre, 95%, 53·

Segons el país de procedència del cacau

Tenim llocs més exòtics com El Congo, el d’Hondures, el Brasil i la seva Amazones, l’Equador, Nicaragua, Mèxic,  Veneçuela o fins i tot Islàndia.

I també europeus, procedents de països amb una llarga tradició xocolatera França, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Itàlia, etc. El que molts d’ells no diuen és que alguns els fabriquen a Espanya malgrat posar segell, per exemple, francès.

Segons ingredients

No entrarem en si són xocolates dolces, amargs, àcids, etc. Enumerarem ingredients dels més comuns com l’ametlla o l’avellana o més estranys, com la sal, pebre, etc.

Partim que els ingredients de la xocolata negra són: cacau (generalment una pasta), mantega de cacau i sucre o substitut. A més, segons el fabricant i el procés d’elaboració, s’afegiran tot tipus d’aromes, estabilizants, espesantes, etc.). Ull aquí també amb els olis de palma, amb els processos de refinat i els orígens de les matèries primeres. Així que hi ha una petita mala notícia i és que la xocolata natural, com a tal, és difícil d’aconseguir perquè el cacau en si és molt amarg.

A partir d’aquí, podem distingir diferents creativitats:

  • Xocolata a la taronja, al whisky, trufado.
  • Xocolata cruixent amb arròs inflat.
  • També ho podem trobar amb Gingebre i Pinya ecològica, amb fruits vermells, (Santocildes)
  • Cacau 70% amb oli d’oliva verge extra, o amb llet i cafè 100% Arábica

Segons colors

xocolata negra, blanc (ull perquè sol ser dels més grassos), rosa (molt famós, també conegut com ruby), amb llet

Segons formats

Tenim les tauletes fines o extrafines, els lingots que són més grossos, les coques rodones, les xocolatines o minixocolatas, les gotes de xocolata,  els confits de xocolata també conegudes com chocoperlas, etc.

Cal no oblidar tampoc la xocolata a la tassa o instantani, la xocolata a la pedra, al fondant, i per què no nomenar les xocolates líquides que tant ens han agradat de petits com la Nocilla o la Nutella, que vénen en gots de cristall.

I ja que hem parlat de confits o ametlles banyades de xocolata, també farem esment especial a les panses, avellanes o cacauets banyats de qualsevol mena de xoco blanc, negre o amb llet.

Segons toleràncies i maneres de consum

Evidentment, també hauríem de parlar en una classificació d’aquest estil de les intoleràncies alimentàries o hàbits de consum.

D’aquesta manera tindríem les xocolates ecològiques, les xocolates sense glútens, xocolates sense lactosa, els aptes per a vegans, sense sucres afegits, amb stevia, etc.

Xocolates de la marca Antiu Xixona

El grup Sanchis Mira, situat a Xixona, és possiblement el que més tauletes de xocolata fabrica d’Espanya, entre altres coses, per ser interproveedor de la marca Hisendat de Mercadona.

A la nostra botiga online i en el nostre petit comerç de Xixona podràs comprar les següents varietats:

xocolata ruby antiu xixona, xocolata 85 cacau.

Torró de Xocolata amb llet o pur amb Ametlles

El torró de xocolata amb ametlles potser és un dels torrons més populars que existeixen actualment, la combinació de la xocolata amb l’ametlla cruixent fan una mescla de textura i sabor en la boca amb cada mos.

Però no sols existeixen un tipus de xocolata amb ametlles. Existeix molt, però volem destacar quatre tipus:

Xocolata amb llet amb Ametlles: La xocolata amb llet amb ametlles és el més comú i el que més és compra, sol ser molt popular i la gent sol repetir molt aquest dolç en cada Nadal. Moltes vegades hem tingut comandes de 10 torrons de xocolata de cop. Recomanem molt provar-ho, està deliciós! També disponible sense sucre.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Xocolata pura amb Ametlles: La xocolata pura amb Ametlles, té un sabor semblant a l’amb llet, de fet és la mateixa formular però amb una xocolata pura. Té el sabor del cacau més predominant i és un sabor més fort. Nosaltres preferim un sabor més suau, però més d’algun client no has demanat aquest torró com a favorit.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Torró de xocolata ecològica

Xocolata amb Ametlles Ecològic: Encara que no es digui en el nom, aquest torró de xocolata és pur, i prové de l’agricultura ecològic, igual que l’ametlla que ho compon i la resta dels ingredients. Té un sabor que destaca enfront dels productes estàndard.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Xocolate blanc amb ametlles: El xocolate blanc amb ametlles és un sabor diferent malgrat ser xocolata, el sabor és diferent, és més melós que la resta de xocolates pel que si es busca aquest sabor més suau i dolços és un torró ideal per a provar.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Pralinés de xocolata

Xocolata Cruixent

La xocolata cruixent o conegut popularment xocolata tipus “suchard”, és un torró de xocolata amb arròs inflat en el seu interior. Nosaltres busquem ingredients de màxima qualitat pel que aquest torró té un sabor semblant a les altres xocolates d’aquest tipus, però amb ingredients d’una qualitat superior per a maximitzar el seu sabor.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Xocolata Trufado

La xocolata trufado és un dolç que es diferencia dels altres ja que a diferència del toc cruixent de les xocolates, és una xocolata tova, suau per dins, amb una cobertura de xocolata pura dura, i un sabor intens. Per als amants de la xocolata és sens dubte una opció ideal.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Xocolata al Whisky

És el torró de xocolata que més s’allunya del sabor xocolater tradicional de la resta dels nostres dolços. Té un toc de licor, whisky més concretament. És una manera diferent de gaudir la xocolata amb un sabor fort amb un toc d’origen Irlandès.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Tòfones de xocolata

Tòfones de Xocolata 

Amb un sabor especial i una textura única. Fets amb productes naturals i el més pur sabor del cacau. Petites tòfones de cacau embolicades en un cartó metal·litzat amb una presentació ideal per a regal.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Massapà farcit de Xocolata

També coneguda com a sospirs de xocolata, es tracta de massapà artesà amb un cor de xocolata. Són porcions petites que van embolicades en una bossa de cel·lofana.

Els sospirs és un producte popular durant el nadal, i es fa a mà, és un producte totalment artesanal ja que cal treballar el massapà a mà.

Si vols saber més sobre els sospirs de xocolata de massapà, fes clic aquí.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Et deixem més informació sobre les xocolates com:

  • El seu origen o història
  • Les característiques, propietats i beneficis de la xocolata

Què és la xocolata a la pedra

Propietats de la xocolata, tipus, wikipedia, beneficis, com es fa, característiques

Si és bo abans de dormir, propietats negatives, bo per a la memòria,

Estrès,

Nestle caixa vermella, lindt gotes de xocolata

Receptes

Per a aprimar

international xocolata awards oscars

KW: la millor xocolata negra

Taula Nutricional de la Xocolata

Per cert, aquí tens la taula nutricional dels diferents tipus de xocolata segons l’OCU.

Les millors xocolates d'Espanya: marques, tipus i propietats

Pa de Figa tradicional, ingredients i on comprar-ho

Per Nadal no sols es consumeix torró. És habitual veure també en les nostres taules Pa de Figa o Pa de Dàtil. La resta de l’any també el podem comprar, encara que no és fàcil, en mercats ambulants i fires puntuals, i des d’ara, a la nostra botiga web també es pot comprar. T’ho expliquem si continues llegint, més a baix, però abans et volem parlar d’aquest dolç.

Propietats del Pa de Figa

El Pa de Figa podem dir que fins i tot és un substitutiu de les barretes energètiques actuals. Ha estat una font d’energia important des de fa anys. Entre algunes de les propietats més importants del Pa de Figa trobem que és un bon regulador del colesterol i de la glucosa en sang. Si estàs a dieta, també pot ajudar-te a controlar el teu pes degut al gran efecte saciant en menjar-ho, a més, té una alta quantitat de proteïnes, greixos saludables, i vitamines.

Pa de Figa tradicional, ingredients i on comprar-ho

Pa de Figa amb Ametlles

Recepta del Pa de Figa


Tothom pot fer pa de figa a casa. El torró, no obstant això, és més difícil perquè requereix maquinària especial com les mecàniques, el boixet, etc.

Ingredients recepta Pa de Figa:


500 gr de figues seques
50 gr de nous
100 gr d’ametlles
100 gr de farina
5 cullerades de llet
Margarina (per a untar el motlle)
Elaboració Pa de Figa:
Trosseja les figues seques i les ametlles.
Barrejar al costat de la farina en un bol fins que sigui homogeni.
Trosseja les nous i afegeix-les al bol al costat de la llet i barreja’l bé.
Unta un motlle de cuina amb margarina i afegeix la mescla.
Tapar amb paper d’alumini i enforna a 160 °C durant 30 minuts. (No utilitzis més graus per a accelerar el procés ja que la figa sol cremar-se amb facilitat).
Quan estigui fet el pa de figa, deixa’l temperar i treu-lo del motlle.
De què està fet el Pa de Figa. Tipus.
Existeixen diferents receptes per a fer pa de figa. La base són les figues seques i la fruita seca. D’aquesta manera, podem veure diferents varietats de massa i al seu torn, de fruita seca. S’utilitzen dàtils, nous, ametlla, avellanes, taronja, etc.

En els nostres obradors artesans fabriquem, seguint les mateixes fórmules i processos tradicionals, pa de figa dels següents tipus. Et deixem també els enllaços per si vols adquirir-los durant qualsevol època de l’any:

Pa de Figa tradicional, ingredients i on comprar-ho

Comprar Pa de Figa

Pa de Figa amb Ametlles (el més típic, tens a dalt la recepta per a fer-ho a casa)

Pa de Figa amb Taronja

Pa de Figa amb Nabius

Pa de Dàtils amb Nous (un altre dels més típics)

Pa d’Orelluts (albercocs secs)

Quin és l’origen del Pa de Figa


No se sap exactament qui va crear per primera vegada aquest dolç, però la veritat és que a la regió andalusa sempre han confluït tots els ingredients amb els quals està fet. El seu sabor ens recorda a món àrab i existeixen alguns indicis que en l’època d’Al-Andalús ja existien dolços semblants, encara que en aquest cas, no existia la canya de sucre i tots els seus derivats.

On comprar pa de figa artesà

El Pa de Figa es pot trobar en alguns mercats ambulants o fires sobretot dins de la regió d’Andalusia. No és un producte que se solgui veure molt en els supermercats a causa de l’artesania que guarda la seva història.

Sovint se sol associar amb un dolç típic nadalenc, encara que en el sud d’Espanya es consumeix durant tot l’any. És per això que en el nostre obrador situat a Xixona (bressol del torró i els dolços nadalencs) produïm aquest pa durant tot l’any per si vol comprar pa de figa i altres varietats per Internet.

Preu de l´AmetllaCom a empresa de torrons, un de les despeses més importants és la matèria primera per a elaboració dels nostres productes. Tant els torrons com el massapà o les coques tenen com a component principal l’ametlla, encara que cadascuna d’elles sol utilitzar un tipus d’ametlla diferent.

Però, totes les ametlles valen per a fer torró? Puc triar les ametlles més barates per a fer qualsevol torró amb qualsevol recepta? La resposta és NO. Cada tipus d’ametlla té les seves característiques, del món que el preu de l’ametlla varia segons les varietats i segons la collita, l’any de recollida, etc.

Les varietats d’ametlla més conegudes són la marcona (la que més s’usa per al torró bo), la llargueta, la comuna, ram, etc. Últimament existeix una varietat de floració més tardana que s’està començant a usar més. És l’ametlla varietat Guara. En els últims anys també s’està utilitzant molt l’ametlla ecològica que, en el nostre cas, la usem per a fabricar els nostres torrons ecològics tous i duros, estant certificats pel Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana.

A continuació tenim un exemple d’una llotja, amb els preus mes a mes o setmana a setmana:

Preu de l´Ametlla

Quant val l’ametlla en 2019?

Curiosament, hi ha anys en què les ametlles americanes que abans eren més barates, puja el seu preu, mentre que varietats autòctones, més difícils d’aconseguir, s’abarateixen. Així que el preu d’ametlla depèn de moltíssims factors, alguns incontrolables, com és el clima que hi ha hagut l’any anterior.

Podem veure alguns exemples de marcona o comuna, on els preus poden arribar a incrementar-se en un mes en un 5%.

Si ens fixem en els preus d’altres anys, com 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017, tenim les següents cotitzacions:

06/02/2017 – 8,70€
19/12/2016 – 8,60€
25/05/2015 – 8,90€
14/10/2013 – 8,30€
02/09/2013 – 7,50€
08/07/2013 – 6,70€


Llotges que marquen el preu de l’ametlla


A continuació t’indiquem algunes de les llotges on pots consultar el preu actualitzat de l’ametlla. Cal tenir en compte que no solen ser preus finals, és a dir, amb l’ametlla pelada sinó amb pela.

Llotja Nacional d’Ametlla de Mercamurcia.
Llotja de Reus (se sol prendre com a referència)
Llotja de Tortosa
Llotja d’Albacete
En el següent enllaç pots veure alguns dels canvis de preus que ha anat sofrint el sector durant diversos anys. Veure link.

Vídeo sobre els diferents tipus d’ametlla


Abans de continuar comentant el preu les diferents varietats d’ametlles, et deixem un vídeo en el qual gravem l’experiència d’un agricultor, qui ens parla també de l’ametlla varietat Pestanya.

Encara que els tipus d’ametlla els tenim definits en el següent enllaç, et recordem alguna de les característiques d’algunes d’elles.

L’Ametlla Comuna


L’Ametlla Comuna, també coneguda com a ametlla nacional, és una ametlla de qualitat alta. Té un sabor dolç i s’utilitza molt en pastisseria. Té alt contingut d’àcid oleic i vitamina E. Se sol consumir crua o torrada també.

Preu de l´Ametlla

comuna

L’ametlla Largueta


L’Ametlla Largueta és una ametlla fina i allargada, amb una trenqués més gran que la resta de les ametlles en general, un sabor més neutre, sense toc dolç. Es considera una de les millors ametlles per a garrapinyar. Es conrea sobretot a Espanya.

Preu de l´Ametlla

ametlla largueta

L’ametla marcona

L’Ametla marcona és considerada l’ametlla de millor qualitat de totes les varietats existent i serà en la qual ens centrarem en aquest article. És una ametlla menys allargada i més rodona que la resta. El seu sabor és considerat el més exquisit. Dins d’Espanya el seu cultiu prové sobretot d’Alacant. És la joia de la corona per a fer torró.

Preu de l´Ametlla

marcona
Si és ametlla ecològica marcona, estarà certificada pel CAECV :

Preu de l´Ametlla

Logo Caecv

Algunes dades sobre la producció del torró i el consum d’ametlles


L’any 2013 es van gastar 270 milions d’euros en torró, per la qual cosa es consumeix una quantitat molt alta d‘ametlla. Això ha fet que aquest sector hagi cridat l’atenció de molts. El negoci de l’ametlla supera en rendibilitat al de la taronja inclusivament. Es tracta d’uns 1000 euros per hectàrea, enfront de 600 euros per hectàrea. (Dades del 08/04/2016).

Però cal tenir en compte que s’està començant a canviar un hàbit de consum en el món del torró. Tradicionalment el torró sempre ha estat un producte estacionari, en consumir-se només durant l’època de nadal. De l’any 2015 al 2016, s’ha augment un 25% les exportacions d’aquest dolç. A més augmenta el consum fora de temporada d’aquest dolç. Tot això significa que el torró mostra una tendència al consum no estacionari.

Tota aquesta situació ha generat el que el president de Cooperatives Agro-Alimentàries de la Comunitat Valenciana ha denominat el boom internacional i nacional que existeix en la demanda d’ametlla. Cita a més del propi consum espanyol, als Estats Units, la Xina i l’Índia com a nous consumidors en potència.

Conseqüències dels canvis de preu en l’ametlla


L’augment de la demanda al llarg del temps, i el canvi de consum del torró han fet que en els últims anys el preu de l‘ametlla pugi i baixi, fins i tot de manera dràstica. Hem passat d’una ametlla que se situava en 3 euros el quilo a una ametlla que ha arribat a estar fins a 10 euros el quilo, per a baixar a 7 euros. Sens dubte uns canvis de preu molt alts.

Una altra conseqüència és la pujada de preu dels productes amb ingredients que incloguin l’ametlla, de nou parlem del sector del torró. Els torroners han vist els seus preus alterats cap amunt a causa de l’increment de la matèria primera. En usar l’ametlla de més qualitat i per tant més cara, veuen el cost dels seus productes més alts.

Les sequeres, els robatoris i més factors com les nits gelades han causat que hi hagi anys en què la producció nacional no és estat molt bona. A vegades, el nombre d’ametlles esperades era major a la qual s’ha obtingut. Però com ja havíem dit aquest sector ha cridat l’atenció, i des de Califòrnia es realitzen grans importacions. De fet l’ametlla de Califòrnia va exportar més de 825 milions en el que va d’any sent Espanya el seu principal destí.

El consum comença augmentar en aquestes dates pel fet que els torroners comencen a obrir les seves fàbriques i a preparar tot el necessari per a la campanya de nadal. Es comença a comprar la matèria primera per a fer totes les mescles, i per tant comença a créixer el consum d’ametlla per part d’aquest sector.

Al final, serà la demanda qui dicti si el preu pugi o baixi una mica, o es mantingui. Però no existeix cap estimació que posi de manifesta una tendència fins a final d’any de baixada de preu.

La demanda puja


Des de fa algun temps els productes basats en ametlla han augmentat, cada vegada es consumeixen més i els torrons per exemple també es compren fora d’època, és a dir no sols en nadal.

Fa alguns anys, el preu de l’ametlla pujava mentre que la demanda del torró a penes el feia. Aquestes tendències van crear l’anomenada crisi del torró on cada vegada costava més la fabricació i molts anys no es venia prou.

El que ha creat al llarg del temps una situació econòmica de bombolla en el món de l’ametlla. que a continuació volem explicar-te. Pel que els següents apartats volem explicar-te quina influència té l’ametlla en el marc econòmic.

Oferta i demanda mundial d’Ametlla


La majoria de l’ametlla es conrea en la zona sud del país encara que a la Comunitat Valenciana també es conreen una quantitat considerable. El consum mundial no sols nacional s’ha disparat. Sobretot als EUA, que és líder en producció estrangera. Pel que en territori nacional veiem que ara mateix existeix un augment de demanda però no un augment tan gran de demanda.

Espanya és incapaç de cobrir si més no la meitat del seu propi consum, més de cent mil tones a l’any. Els agricultors del sector veuen un continu auge d’aquesta fruita seca i veuen una futura promesa en aquest sector. Es pot dir que cada vegada més aquest sector està en alça.

El consumidor està marcant noves tendències. Cada vegada es relaciona més el consum d’aliments amb la salut i la cura. S’ha incrementat la compra de productes com la llet d’ametlla, o fruita seca pròpia per a esportistes. Cada vegada més s’utilitza aquesta fruita seca com a ingredient per a més productes.

Consum de l’ametlla ecològica, regeneratives o de secà
El consum ha augmentat aproximadament un 20% en els últims anys. El que obre la porta a aquest mercat emergent a les importacions. La Unió Europea importa unes cent setanta mil tones, de les quals nosaltres només importem unes quaranta mil tones.

Amb les dades actuals s’estima que el mercat absorbirà tot el creixement de producció que es produeixi en els pròxims anys. Pel que el preu seguirà en alça fins que es trobi el preu d’equilibri.

A causa d’aquest canvi es comencen a prendre mesures des de l’agricultura que posin valor a l’ametlla nacional. Per exemple cada vegada més es produeixen una part d’ametlles ecològiques, regeneratives o de secà.

Quant al sector de torrons hem notat un increment de la demanda dels productes ecològics. Fa uns pocs anys a penes ens demanaven un parell de barres i hem notat com hi ha consumidors que busquen exclusivament aquest tipus de productes.

En el nostre cas usem el tipus d’ametla marcona que és l’ametlla amb major qualitat i per tant té un preu més elevat. Els dolços ecològics també tenen un increment de cost de matèria primera.

El Negoci de l’Ametlla


Volem repassar una mica el negoci de l’ametlla. Actualment com ja hem dit no hi ha suficient oferta per a cobrir tanta demanda, la qual cosa propícia la importació d’ametlla estrangera. Encara que s’han pres algunes mesures per a donar força i valor a l’ametlla nacional.

Per exemple, quant als torrons que és el món que més coneixem tenim el certificat de Denominació d’Origen. El que dóna un valor afegit als productes garantint la seva qualitat d’ingredients i que a més són de productes nacionals i pròxims a la zona de Xixona.

Des de fa uns anys, la sequera de Califòrnia, on es produeix l’ametlla als EUA, ha permès que el preu de l’ametlla espanyola es mantingui alt o baix. Dependrà de la climatologia si aquests preus pujaran o baixaran.

Però no és una novetat per als professionals del sector i és que l’interès per l’ametlla en el sector agrícola porta ja temps. La rendibilitat d’una hectàrea de cítrics ronda els 600€, mentre que l’els ametllers poden arribar a donar gairebé 1200€. Són números mitjans, pot variar per molts factors, però la proporcions és aproximada.

“Ens trobem davant un dels pocs productes agraris que tenen un preu espectacular, enfront de la caiguda continuada de rendibilitat en altres cultiu”, assegura Cantavella, president de la Sectorial de Fruita seca a Espanya.

Bombolla en l’Ametlla


Però no tot és tan bonic en aquest sector ja que malgrat l’increment tan gran del preu i del constant augment de la demanda.

Segons Asaja i la Upa aproximen l’augment en un 20% de la superfície que es dedica al cultiu de l’ametlla. El que traduït en número seria passar de cinc-centes mil hectàrees a sis-centes mil.

Com ja hem dit s’està arribant a preus rècord d’aquesta fruita seca, ajudat per l’augment de la demanda i la sequera de l’EUA

La Upa assegura que el preu de l’ametlla depèn molt de les exportacions i de les importacions. Actualment els EUA no produeix tota la seva capacitat ja que des de fa uns anys no té la climatologia que li ho permet. Sembla que enguany no podrà tampoc.

No obstant això la producció massiva de Califòrnia pot arribar a baixar el preu actual es continua augmentant molt més l’oferta que la demanda.

No existeixen dades oficials que assegurin que existeix una bombolla però sí dades que adverteixen que pot arribar a existir basades en tendències i estimacions.

És important tenir això en compte ja que pot suposar un revés a l’economia ja que molts productes es veuen influïts per aquesta fruita seca. Com hem dit abans cada vegada es realitzen molts més productes amb ametlla. Per exemple, tots els productes relacionats a partir de torrons estan en auge. Com pot ser Mousse de Torró, o Flam de Torró, etc.

Importacions de Califòrnia i altres països


Com hem dit les importacions són un factor clau en el preu de l’ametlla i la seva distribució. Existeixen dos principals importadors que ajuden a satisfer una demanda d’ametlla que Espanya no pot cobrir per si sol. Aquests són: Califòrnia i els Països Asiàtics.

Es tracten de dos tipus de productors totalment diferents: mentre Califòrnia sol portar ametlla de major qualitat i més preu, els Països asiàtics són més dolentes. Els països asiàtics també importen #altre fruita seca com poden ser els pinyons.

Els països asiàtics i en menor mesura Austràlia importen ametlles de menor qualitat que no es compara als estàndards de qualitat de la mitjana de producció espanyola i s’utilitzen per a productes de menor qualitat i menor exigències.

Tipus d’Ametlla més usades en els torrons


En què influeix tot això en el sector torroner? El nostre torró té denominació d’origen de Xixona, la qual cosa és important nomenar ja que un del nostre producte que més es produeix és el torró de Xixona i Alacant. Aquests dos productes estrelles del món de torró en tenir denominació d’origen tenen almenys un 65% d’ametla marcona.

En altres paraules, la major part del nostre torró d’ametlla i de bona qualitat, la qual cosa la situació del preu ametlla és un fet que ens afecta dia a dia. La qualitat del producte torroner, no sols els torrons en si, sinó el massapà, els pans de Cadis, tot està relacionat amb la qualitat de l’ametlla que s’utilitza en la mescla.

Si es vol realitzar un producte d’alta qualitat s’ha d’invertir en matèria primera, la qual cosa amb la situació actual és una despesa cada vegada major.

Com ja hem dit, hem notat uns certs canvis en les tendències de compra dels nostres clients. Veiem com cada dia més gent de fora consumeixen el torró, és una cosa que es comença a internacionalitzar o que per desgràcia hi ha gent emigrant.

Un altre factor que hem notat és que a poc a poc es van fent compres durant tot l’any, encara que és clar que el torró és una cosa que s’embeni especialment al desembre, s’han produït vendes durant l’any. s’arribarà a desestacionalizar el torró?.

I finalment també hem notat el canvi de tendència cap a productes més enfocats al benestar. Per exemple, els productes ecològics han rebut un augment de la demanda enguany. Encara que no hagi estat un augment molt fort sí que podem veure la diferència.

En definitiva, el sector de l’agricultura de l’ametlla, està en auge amb un preu a l’alça, i que cada vegada més augmenta la seva demanda. Per això cada vegada més s’utilitza sòl dedicat a aquesta fruita seca, i malgrat això, no es preveu satisfer la nostra pròpia demanda sense importació d’altres països.

El sector torroner es veu afectat directament ja que el preu ametlla és un cost directe en les despeses de producció, i per tant augmenten els costos totals. L’ús de les ametlles ecològiques també està en alça pel que podem veure a a poc a poc es creen nous hàbits de consum.

Quina és l’ametlla que s’usa per a fer torrons i els dolços de nadal?


És sens dubte la Marcona. A causa del seu sabor superior, aquest tipus d’ametlla garanteix als torrons un sabor molt ric, més que altres tipus d’ametlla i per tant, es converteix en la mena d’ametlla més popular en aquest sector.

Gran part dels torrons, tant el duro, com el tou, com els dolços de massapà estan fets a partir d’Ametla marcona. Per això, el consum d’aquesta ametlla es dispara quan s’acosta la campanya de nadal. Totes les fàbriques comencen a comprar les matèries primeres i encenen les fàbriques.

Preu de l´Ametlla
¿Cómo se dice turrón en valenciano?

¿Què són el turró, el terró i el torró??

L’hora del cafè és perfecta per a llargues converses amb els amics .

Aquest diumenge, un d’ells, veient-me teclejar un article per al nostre blog de turronesydulces.com, ha sofert un petit xoc llegint la paraula “torró”  en els articles escrits en català..

Ell viu a la Vall d’Albaida. Allí de tota la vida al torró li criden “turró” i  pensava que era un error meu i que el millor que podia fer era corregir-los ràpidament abans que algú s’adonés de la fallada.

Per a acabar de complicar-ho, la meva cosina, que és de Girona  s’ha posat de la meva part amb “torró” i un altre amic  s’uneix a la polèmica afirmant que al seu poble es diu “terró”

No ens ha quedat més remei que recórrer a internet i esbrinar com es diu correctament. ( terró? turró? potser torró ?)

Després de molt llegir articles a favor i en contra de les 3 paraules i després d’enviar 12 o 14 missatges de whatsapp a amics de diferents zones de Mallorca, Barcelona, Castelló i Oriola hem arribat a la conclusió que… en cada zona es diu de diferent manera.

Però com al final algú ha de tenir raó recorrem al diccionari general de la llengua valenciana i catalana i això és el que trobem…

torró, -ons

(De terra, pel paregut en un tarroç.)
s. m. Dolç típic de Nadal fet en fruits secs com armeles, avellanes, cacaus, etc., i que és cou en mel o sucre. // Torró de Xixona, Varietat de torró moll fet d’armela que s’elabora especialment en la localitat valenciana de Xixona. // Torró de gat, dolç elaborat en roses de dacsa barrejat en mel, és típic del dia de Santa Caterina. // Es diu del fruit que cau de l’olivera ans d’haver madurat. // Arquit. V. pinyonat.

terró, -ons

s. m. var. form. ant. i hui dialect. V. torró.

turró, -ons

La paraula turró no apareix en el Diccionari.
Paraules que tenen una escriptura pareguda: turó.

En resum, encara que hi ha en la parla moltes formes correctes de dir-ho, ( torró, terró i turró són només una mostra ) , normativament torró i terró son les correctes.